Balkánsky ajvar

Autor: Mária Vrška | 23.1.2014 o 13:22 | (upravené 23.1.2014 o 13:32) Karma článku: 10,79 | Prečítané:  1638x

Včera som vytiahla z mrazničky sáčok s pečenou červenou paprikou. Mletou. Keď sa pražila v rozpálenom oleji, celá kuchyňa voňala jeseňou, ohňom a Balkánom. Tu v Srbsku gazdinky kupujú v októbri červenú mäsitú papriku vo veľkom. Tridsaťkilové vrecia, ktoré sa premenia na vynikajúcu pochúťku k mäsu, chlebu či zemiakom. Ajvar. Pokiaľ viem, do slovenských obchodov ešte nedorazil.

 

Crvena paprika babura, v jeseni ju nájdete v každom obchode, na každom trhu, predáva sa na vrecia či priamo v kartónových krabiciach. Počas tejto paprikovej sezóny cena stále klesá, kilo sa dá kúpiť za 20 centov. A potom ju neminie horúci osud doma na dvore. Papriky sa umyjú a takto vcelku sa kladú na rozpálené kovové platne alebo mriežky, podľa toho, či máte na dvore pojazdnú piecku, veľký gril alebo otvorené ohnisko s roštom. Paprika sa opeká zo všetkých strán až do čierna. Kým ja umývam nové kusy a kladiem ich na horúcu platňu, svokra ich kontroluje, opatrne obracia a hotové, opečené černošky,  kladie do obrovského hrnca. Spracovať jedno vrece papriky trvá asi hodinu. Po kávičkovej prestávke ideme do druhého kola - čistenie. Sedíme na jesennom slnku, každú opečenú papriku namočíme do studenej vody, ošúpeme vrchnú čiernu vrstvu, zbavíme jaderníka a preberieme pri tom témy do A po Z. Fajn relax. Čisté voňavé papriky treba pomlieť. Kedysi sme to robili na ručnom mlynčeku, no doba pokročila, v kuchyni hučí elektrický pomocník. Pomletú masu rozdelím do sáčkov, šupnem do mrazničky a keď umyjem aj posledné červené lepkavé riady, paprikový deň končí. Ajvar oddychuje v chlade a čaká na najbližšiu rodinnú oslavu.

Včera sme neoslavovali nič. Počas zimy však jeme oveľa menej zeleniny a tak som si spomenula na túto prílohu, ktorá sa hodí ku klobáse, aj k próji. Záverečný postup prípravy je už jednoduchý - do hlbokej panvice naliať veľa oleja, pridať rozmrazený ajvar a poriadne, aj 20 minút, miešať. Nakoniec soľ, ocot, premiešať, odstaviť a dobrú chuť. Celá kuchyňa mi voňala ako vlaňajší október. Ajvar sa hodí k mnohému, často aj namiesto kečupu, tatárskej alebo dressingu. Chipsy s ajvarom, zemiakové pirohy a k tomu ajvar, chlieb vo vajci či slané palacinky, variácie sú bezhraničné. Keď cestujem na Slovensko, pár skiel v kufri nesmie chýbať. Mama raz ajvar kúpila v rakúskom obchode, bol však mdlý, bez výraznej chute. Škoda, že som sa jej neopýtala na výrobcu a obsah zloženia.

Viem, že v mnohých bytoch nemáte možnosti ani čas na takéto domáce opekanie babury. Keď však niekedy zavítate do Srbska, určite si v reštaurácii vypýtajte túto prílohu. Mimochodom, existuje aj štipľavá verzia, na osem kíl papriky pol kila feferónov. K tomu pivo Jelen či Lav, pohľad na Dunaj a príjemní, blázniví Srbi okolo- určite si to tu zamilujete. Kto bol v Srbsku a neochutnal ajvar, to akoby na Slovensku nevidel Tatry.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KULTÚRA

Dokonalosť bokom, treba sa dohovoriť - Fenomén bratislavskej viacjazyčnosti

Či človek prežije - vojnu, koncentračný tábor, vyhnanstvo -, záviselo často aj od toho, či ovláda jazyk, hovorí Jozef Tancer, autor knihy Rozviazané jazyky

EKONOMIKA

Daň z nehnuteľností narástla. Kde ľudia platia najviac?

V Novom Meste nad Váhom zaplatia ľudia na daniach až o 330 percent viac ako vlani.

KULTÚRA

Pixar nikdy nedobehneme, ale máme iné prednosti, hovorí autorka Lichožrútov

Drž sa ľudí, ale drž sa od nich ďalej! Pravidlo jeden pre ponožkožrúta.


Už ste čítali?