Crvena paprika babura, v jeseni ju nájdete v každom obchode, na každom trhu, predáva sa na vrecia či priamo v kartónových krabiciach. Počas tejto paprikovej sezóny cena stále klesá, kilo sa dá kúpiť za 20 centov. A potom ju neminie horúci osud doma na dvore. Papriky sa umyjú a takto vcelku sa kladú na rozpálené kovové platne alebo mriežky, podľa toho, či máte na dvore pojazdnú piecku, veľký gril alebo otvorené ohnisko s roštom. Paprika sa opeká zo všetkých strán až do čierna. Kým ja umývam nové kusy a kladiem ich na horúcu platňu, svokra ich kontroluje, opatrne obracia a hotové, opečené černošky, kladie do obrovského hrnca. Spracovať jedno vrece papriky trvá asi hodinu. Po kávičkovej prestávke ideme do druhého kola - čistenie. Sedíme na jesennom slnku, každú opečenú papriku namočíme do studenej vody, ošúpeme vrchnú čiernu vrstvu, zbavíme jaderníka a preberieme pri tom témy do A po Z. Fajn relax. Čisté voňavé papriky treba pomlieť. Kedysi sme to robili na ručnom mlynčeku, no doba pokročila, v kuchyni hučí elektrický pomocník. Pomletú masu rozdelím do sáčkov, šupnem do mrazničky a keď umyjem aj posledné červené lepkavé riady, paprikový deň končí. Ajvar oddychuje v chlade a čaká na najbližšiu rodinnú oslavu.
Včera sme neoslavovali nič. Počas zimy však jeme oveľa menej zeleniny a tak som si spomenula na túto prílohu, ktorá sa hodí ku klobáse, aj k próji. Záverečný postup prípravy je už jednoduchý - do hlbokej panvice naliať veľa oleja, pridať rozmrazený ajvar a poriadne, aj 20 minút, miešať. Nakoniec soľ, ocot, premiešať, odstaviť a dobrú chuť. Celá kuchyňa mi voňala ako vlaňajší október. Ajvar sa hodí k mnohému, často aj namiesto kečupu, tatárskej alebo dressingu. Chipsy s ajvarom, zemiakové pirohy a k tomu ajvar, chlieb vo vajci či slané palacinky, variácie sú bezhraničné. Keď cestujem na Slovensko, pár skiel v kufri nesmie chýbať. Mama raz ajvar kúpila v rakúskom obchode, bol však mdlý, bez výraznej chute. Škoda, že som sa jej neopýtala na výrobcu a obsah zloženia.
Viem, že v mnohých bytoch nemáte možnosti ani čas na takéto domáce opekanie babury. Keď však niekedy zavítate do Srbska, určite si v reštaurácii vypýtajte túto prílohu. Mimochodom, existuje aj štipľavá verzia, na osem kíl papriky pol kila feferónov. K tomu pivo Jelen či Lav, pohľad na Dunaj a príjemní, blázniví Srbi okolo- určite si to tu zamilujete. Kto bol v Srbsku a neochutnal ajvar, to akoby na Slovensku nevidel Tatry.